Център по китайска медицина, масажи, рейки, акупунктура
     
 

Плексит

Плекситът е заболяване, което засяга предните клонове на гръбначно-мозъчните нерви след излизането им от междупрешленните отвори. Увреждат се сплитанията на тези нерви. В медицината те се наричат сплитове или плексуси, а тяхното възпаление - плексит.

Болестният процес може да увреди и мускулите. В зависимост от разположението на засегнатите места се различават шиен, раменен /брахиален/, поясен и седалищен /кръсно-поясен / плексит. Най-честите причини за плексит са остеохондрозата /дегенеративно заболяване на прешлените с образуване на костни шипчета/, шийната дискова херния, токсично-инфикциозни моменти /често от вируси/, простудните заболявания играят важна роля. В болестната картина най-характерен признак е болката, най-често едностранна.

При брахиалния плексит болката се появява внезапно, локализирана е в областта на шията, плешката, раменната област и се разпространява към предмишницата и пръстите на ръката. Главата обикновено е фиксирана в принудителна поза. Болката се засилва при движение на главата или на ръката, което разтяга коренчетата на нервните стволове. Тя се появява и при натиск в точките около гръбначния стълб.

При поясния или кръстно-поясния плексит имаме същата характеристика на болките, само че засяга поясната и седалищната област, бедрото и нерядко целия крак. Препоръчителения брой процедури, които е добре да се направят при това заболяване е поне 10 до 15- 20 процедури в рамките на няколко месеца.
 

Методи на лечение:

Акупунктура /иглотерапия/
Тибетски вибрационен масаж
Рейки
Аурикулотерапия
Електроакупунктура
Вендузотерапия
Ароматерапия
Медомасаж
Китайски традиционен масаж
Моксотерапия
Билкотерапия